De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, Mike Pompeo, is woensdag in Londen om met zijn Britse collega Dominic Raab en premier Boris Johnson te praten over het verbeteren van de handelsrelatie tussen de twee landen zodra de Brexit definitief is.

Althans, dat was de bedoeling. Dinsdag maakte Johnson namelijk bekend het Chinese Huawei toch een kleine rol te geven in de ontwikkeling van het Britse 5G netwerk. Tot grote irritatie van de Amerikanen die al tijden campagne voeren om de telecomgigant uit te sluiten.

“Er is nog een mogelijkheid voor het Verenigd Koninkrijk om deze beslissing opnieuw onder de loep te nemen”, zei Pompeo voor hij op het vliegtuig naar Londen stapte. “Wij gaan ervoor zorgen dat de Amerikaanse informatie alleen via netwerken zal worden gedeeld die betrouwbaar zijn”, vervolgde hij. “Huawei is een bedrijf dat we niet moeten toestaan onze netwerken aan te leggen, omdat we daarmee ook een extra veiligheidsrisico toevoegen.”

De smoking gun

Woensdag maakte de Duitse krant Handelsblatt bekend dat ook  de Duits regering bewijs zou hebben dat Huawei samenwerkt met de Chinese veiligheidsdiensten en zo dus het Westen bespioneerd. Dat bewijs zou via de Amerikaanse veiligheidsdiensten bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken terecht zijn gekomen.

In het document dat Handelsblatt heeft ingezien, wordt het bewijs een “smoking gun” genoemd, zonder dat er verder wordt ingegaan op de details van de bewijzen. Verder staat er dat “de betrouwbaarheid van Chinese ondernemingen omtrent de veiligheidseisen bij de aanleg van 5G-netwerken niet te garanderen is”.

Het is een voorbeeld van de druk die de VS de afgelopen tijd op z'n bondgenoten uitoefent om Huawei te weren, maar bewijs voor mogelijke achterdeurtjes in de netwerkapparatuur blijft uit. Experts twijfelen daarom ook of het niet vooral een pressiemiddel is in de handelsoorlog tussen de twee landen en een manier om te voorkomen dat China te machtig wordt door z'n technologische dominantie.

Nederland trekt harde lijn

Eerder dit jaar maakte het ministerie van Economische Zaken een nieuwe beleidsregel bekend, waarin staat dat providers Chinese apparatuur veel makkelijker moeten kunnen verwijderen uit hun mobiele netwerken. Nederland volgt hiermee de Europese lijn en lijkt het midden te zoeken tussen de open Nederlandse economie en de enorme druk die de Amerikanen uitoefenen.

Worden de regels in Nederland strenger, dan zou dit gevolgen kunnen hebben voor KPN, die netwerkapparatuur bij Huawei afneemt en z'n klantenregistratie bij Alibaba heeft ondergebracht. En voor T-Mobile, dat in 2014 een contract van vijf jaar tekende met Huawei Enterprises voor beheer en onderhoud.

Bondgenootschap VS en VK onder druk

Of de twee heren in Londen er woensdag uitkomen, daar is premier Johnson zelf erg optimistisch over. Hij zei voorafgaande aan het gesprek dat hij wil dat iedereen in het Verenigd Koninkrijk de best mogelijke netwerken tot zijn beschikking heeft en dat dit absoluut geen invloed hoeft te hebben op de relatie met de VS.

Pompeo daarentegen bleef sceptisch. Hij wil niet uitsluiten dat de VS minder inlichtingen zal delen als het VK zijn plannen doorzet. "De regering van Trump moet eerst zien hoe het VK dit precies gaat aanpakken en hoe groot de rol van Huawei zal zijn voor we definitief stappen ondernemen."

Lees meer over Huawei: